Visitem els projectes d’Educación Solidaria en las Californias

Les dues últimes setmanes de setembre la tècnica de la Fundació Educació Solidària, Mireia Gil, ha anat a conèixer de primera mà els projectes que la fundació mexicana té a Mexicali, Tijuana i Ensenada, i als que donem suport des d’aquí.

 

 

La FES duu a terme diversos projectes dels quals destaquen principalment Las escuelitas de tareas i els Caliveranos. Las escuelitas de tareas han començat el curs fa un parell de setmanes i mantindran la seva activitat fins al mes de juny. En aquestes escoles reben a nens i nenes, que estan cursant la primària, tot i que a vegades assisteixen joves amb discapacitats i adults que no van completar la primària. Gran part dels nens de les escoles de Mexicali i quasi el 50% dels alumnes de les ETC de Ensenada i Tijuana són becats, gràcies a les col·laboracions econòmiques i el suport institucional que reben. Per altra banda, els Caliveranos són un programa educatiu basat en l’expressió corporal, sobretot mitjançant el joc. Es tracta d’organitzar el temps dels nens, adolescents i joves perquè es diverteixin, juguin, convisquin i aprenguin. Aquest programa va dirigit a tots els infants i joves que durant les vacances d’estiu puguin assistir sense importar les seves creences religioses o polítiques.

 

Durant aquests dies, la Mireia ha visitat les diferents escuelitas fent de mestre per un dia, i ha participat en la primera sessió de formació dels tíos y tías dels Caliveranos que es basa a formar a qui es converteix en el professorat del programa.  Cal destacar que durant tot l’any, els joves que després faran de monitors i monitores d’aquest programa d’estiu reben formació teòrica i pràctica un cop al mes per garantir que l’aprenentatge de l’estiu sigui igual de bo que el de l’ensenyament anual.

 

 

A part dels dos projectes esmentants, la Mireia també ha visitat l’Institut Jose Calasanz, que és una escola que depèn de la Viceprovincia de les Califòrnies. És un centre que està en un dels barris més desfavorits de la ciutat de la Baixa Califòrnia, just al costat de la frontera amb els EUA. Les noves instal·lacions de l’institut han permès garantir la continuïtat pedagògica amb l’objectiu de poder fer una escola que englobi el cicle d’Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat. Així mateix, la Mireia s’ha reunit amb els responsables de les àrees de la contrapart, per conèixer el seu dia a dia.

 

 

 

 


FUNDACIÓ PRIVADA EDUCACIÓ SOLIDÀRIA - ESCOLA PIA - fes@educaciosolidaria.org - C/ Sant Antoni Abat, 61 08001 - Barcelona - tel.: 93 441 64 06
Inscrita amb el nº 1221 en el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya i amb el nº 80 en el Registre d´ONGD de l´ACCD · N.I.F.: G61754362