Des de fa tres cursos, l’alumnat de Primer de Primària de l’Escola Pia de Sarrià i l’alumnat de l’Instituto José Calasanz (Mexicali, Mèxic) són ‘companys i companyes’ de curs. Les dues escoles estan agermanades i per això, aquests grups fan algunes activitats conjuntes que els permeten conèixer altres realitats i estretir lligams amb alumnes escolapis d’altres llocs del món.

Aquest divendres, 20 de novembre, s’ha formalitzat aquesta relació pel curs 2020-2021: l’Àngels Doñate, responsable a Fundació Educació Solidària del suport als projectes de Educación Solidaria en las Californias, ha visitat tres de les quatre classes de l’Escola Pia de Sarrià, per proposar als nens i nenes conèixer els seus companys de Mèxic i treballar plegats. L’Àngels ha explicat com és l’Institut José Calasanz i la ciutat de Mexicali, la realitat que viuen els seus companys i els ha ensenyat algunes paraules que ells utilitzen com Apapacho. Ha proposat als alumnes i les seves educadores una primera activitat: presentar-se als nous companys. Per això, s’han fet algunes fotos de classe i cada infant ha dibuixat el seu autoretrat, destacant allò que més li agrada fer.

Aquests dibuixos creuaran l’oceà i trobaran un racó on exposar-se a la petita escola mexicana. Allà, els infants també preparen la seva presentació, que faran arribar a Barcelona.

Aquest és el punt de partida d’aquest agermanament, que continuarà amb una trobada online de les mestres catalanes i mexicanes, activitats per conèixer tradicions de les dues cultures i compartir el dia a dia a través de vídeos i correus.

Instituto José Calasanz

Es una escola d’infantil i primària, fins a 4t, situada al creuament de tres colònies d’alta vulnerabilitat de la ciutat de Mexicali, a la frontera mexicana amb Estats Units. És una escola escolàpia d’una sola línia i la primera pedra es va posar l’any 2016.