Des d’ahir, diumenge 5 d’abril de 2020, Educació Solidària plora la pèrdua d’en Manel, i volem compartir amb vosaltres algunes imatges i records de qui, per sempre més, formarà part de la nostra història.

En Manel va ser ànima de l’entitat des dels seus inicis, implicat, atent, i participant actiu durant els nostres 20 anys d’història.

Coneixia bé els projectes educatius als que des de la fundació donem suport al Senegal, a Mèxic, a Cuba i a Guatemala. Moltes de les persones que en formen part en aquells països, també podrien explicar mil i una anècdotes sobre ell i el trobaran a faltar a partir d’ara.

Manel Bagunyà

Aquest coneixement, adquirit en molts casos sobre terreny, li va permetre fer una important tasca de sensibilització per donar a conèixer aquelles realitats a Catalunya, contribuint amb el seu testimoni i dedicació a transformar el món en què vivim.

Qui no recorda les felicitacions de Nadal de la FES? Ell en va ser l’artífex! Any rere any, amb la mateixa il·lusió, buscava la col·laboració d’artistes locals per fer-les possibles. I des de les escoles de l’Escola Pia donaven suport a la seva iniciativa, enviant-les a les famílies i docents. Amb el mateix esperit va impulsar la creació de punts de llibre, làmines i exposicions que han fet la volta a Catalunya.

Manel Bagunyà

En Manel mai no oblidava els infants i joves de realitats distants i fràgils, mirant d’assegurar que en les nostres celebracions sempre hi hagués un record i una petita aportació per ells. Els feia presents en les seves més de 700 històries publicades, que han fet viatjar pel món i reflexionar a persones de varies generacions.

Vivia i volia fer viure aquestes cares de la realitat que tantes vegades fereixen, sempre amb una mirada tendra, positiva i alhora directa.

El Manel era un home generós i d’equip. Per això, allà on anava, compartia aquesta passió per canviar el món i engrescava uns i altres perquè s’hi sumessin. Són moltes les persones voluntàries que van arribar a Educació Solidària gràcies a ell, que es van implicar en iniciatives concretes o que hi col·laboren per garantir l’educació a infants i joves de tot el món. Va posar en marxa grups implicats que han fet i fan una gran tasca.

Durant molts anys, va viure a Igualada i va impulsar la subseu de la FES en aquesta ciutat. La seva petjada allà és profunda i duradora i la seva tasca reconeguda fins al punt que l’Ajuntament li va atorgar l’any passat el premi Ciutat d’Igualada, per tota la tasca realitzada en favor de la sensibilització i la solidaritat en aquest municipi.

En Manel, fins i tot aquests darrers temps que ha passat amb la salut fràgil, mai ha deixat de visitar-nos. Era un més, sempre discret i disposat a sumar, sempre amb un somriure i aquells ulls juganers, carinyosos i plens d’esperança, que deixaven entreveure l’infant que encara portava dins.

Manel Bagunyà

Manel, en nom de totes i tots aquells que durant 20 anys hem fet la FES, gràcies! El teu exemple de compromís i coherència seran inspiració nostra.

Trobarem molt a faltar les teves visites però dins el cor sempre estaràs amb nosaltres.