Dissabte 16 de maig, l’Imma Mudarra, artista i voluntària de la Fundació Educació Solidària, va impartir el taller formatiu El arte en casa, a través de la plataforma zoom, a 50 educadors i educadores voluntàries de Tijuana i Mexicali, dels projectes d’Educación Solidaria en las Californias.

L’objectiu del taller? Compartir tres hores creant plegats, expressant-se amb allò que tenien a casa, i reflexionar sobre l’art i la bellesa i l’artista que dorm en tots nosaltres. I fer-ho confinats, en un temps dur i estrany com el que vivim.

“De tot el que fem queda petjada, dins nostre i fora. L’art és una eina genial per deixar aquestes petjades profundes perquè ens connecta amb allò primigeni de cadascú, amb el desig i amb la bellesa que ens porta a crear. Sento que en aquests temps de confinament, de dificultat, temps en què se’ns limiten moltes coses… l’art pot ser una via per estar en consonància amb l’univers. Com? A través d’escriure cartes als que no podem veure, fer dibuixos amb noves realitats futures que podem imaginar estant tancats… L’art ens ajuda a expressar des d’un altre lloc, no només des del mental, també amb el desig de construir des del cos que ens és propi, des dels materials que tenim a prop” ens explica l’Imma.

Aquest taller de quatre hores és el tret de sortida de la Semana Artística de las Escuelitas de Tareas, que busca: fomentar la creativitat en els infants i joves, practicar les arts, divertir-se i impactar en la pròpia comunitat generant bellesa.

L’Imma va estudiar Belles Arts i durant anys va dedicar-se al disseny gràfic. Com passen aquestes coses, de cop però en realitat fruït d’infinits petits moments, va decidir marxar a conèixer altres realitats, vides i mons, dedicant un any al treball voluntari a Mèxic (Educación Solidaria en las Californias). A Mexicali va ser mestre d’escuelita de tareas i tía del Cachiverano, va participar en els grups de dones i va posar en marxa el Proyect-Arte, taller que a través de l’expressió artística, apropa els joves a intervencions urbanes per embellir i impactar positivament en els seus barris.

Jo continuo formant part dels projectes des de l’ànima i sempre que se’m reclama estic allà, imaginant projectes amb les persones de la FES o ESC, vinculant-me amb les mares i els joves amb els que encara estic en contacte” ens explica l’Imma. “Fer el taller de dissabte va ser tornar a un passat que ja no hi és i a unes cares conegudes que se qui son però que en realitat ja no i amb una Inma que ha canviat després d’aquests tres anys… però va ser com tornar a casa. Sempre dic que allà es va quedar una part de mi i que la part que està aquí te un desig constant de tornar. Una part del meu cor es va quedar a les tempestes de sorra, en la gent,, en els projectes, en els carrers, en l’escuelita, a la tiendita del barri, en el Cachiverano… a les mirades, en aquell arbre meravellós del pati de casa, en els murals que vam pintar pels carrers del barri… Penso que quan la gent passeja ho recorda i el nostre projecte encara és viu a través d’aquests murals i no només a través de la meva experiència viscuda.”

Hi va deixar un trosset de cor i se’n va emportar un munt d’aprenentatges. “Sóc una persona molt independent i he volgut pels meus espais vitals propis. La meva experiència allà em va ensenyar que l’existència de cadascú és bonica però que el veritable sentit de la vida arriba quan aquesta individualitat es posa al servei dels altres, de la comunitat, les famílies i de cada persona que et trobes. A partir d’aquí es pot construir quelcom que produeix canvi, projecte… vida. Les coses tenen sentit quan es comparteixen i es fan pels altres. Quan ho fas pels altres ho fas per tu, és un cercle que torna i enriqueix a un i altre”. Aprenentatges com aquests no poden deixar immune a qui els rep: “Jo m’he format i he decidit dedicar la meva vida a projectes art-terapèutics. Aquell projecte va tocar el cor de moltes persones però bàsicament va tocar el meu. He canviat el meu rumb laboral i segurament vital en aquest fer amb les persones. Estic super agraïda que se’m permetés accedir a la possibilitat de viure des del tu a tu, colze a colze, des del acompanyament

Si ha de definir els projectes, ho fa des de la seva mirada d’artista: “Estic lligada a l’art i crec que hi ha molt d’art en els projectes com les escuelitas. Allà no només s’ensenyen matemàtiques o llengua sinó a mirar, compartir, crear conjuntament… mares amb mares, pares amb fills i fills amb veïns… aquest fer xarxa és fer vincle. Compartir somriures, experiències, piscines, jocs… compartir, compartir…”

I amb orgull comunitari, s’emociona al veure com tots els projectes i les persones que els formen van canviant i no només ella: “El grup de dones que vam començar fa tres anys ara s’està convertint en un taller de costura, en un taller d’informàtica on les dones poden seguir empoderant.se, que son valuoses, que aprenen i a mes poden parlar de les seves coses i ser amigues, generar espais de vida pròpia. El ProyectArte… és bonic perquè encara parlem d’art, de desitjos, de crear amb els joves quan m’escriuen… d’allò que vam plantar, d’una manera anecdòtica, va sorgir, sense massa pensament previ, una experiència que sento que va arrelar en ells i en mi.”

Ara més que mai, allà i aquí, “l’art és vida, és acció, és creació… que bé que en aquets dies de complexitat, i sempre, l’art formi part del nostre dia a dia, podent ballar, llegint coses que ens toquen el cor, pintant la nostra habitació de colors, creant el nostre entorn de la manera que ens és pròpia aquell dia. L’art es una forma de viure però penso que tots som artistes, tots tenim capacitat creadores, tots podem fer art i construir un mon més bell, curiós, ric… a través de l’art que puguem i necessitem expressar en cada moment. Convido a tothom a sentir-se creador del seu art, de la seva vida, i confiï en les seves capacitats per fer-ho.”

L’Imma va ser una de les il.lustradores del llibre “Contes del nostre petit món” que va publicar el curs passat la Fundació Educació Solidària per recollir fons per donar suport els diferents projectes a Mèxic i Senegal.

Vols descobrir més treballs de l’Imma?

Per conèixer la seva feina pots visitar els següents enllaços:

Exposició a la bilioteca Lambert Mata

Exposició de pintures “Els cants de l’ànima”