Tornem als orígens, als inicis dels projectes al Senegal a la Baixa Casamance.

Com comença tot?

Corrien els anys 60 i Enric Serraïma, escolapi català, arriba a un poble del sud del Senegal, a Oussouye. L’any 1967 ell i la monja Louise-Emilie de les Soeurs de Saint Joseph decideixen iniciar un centre de Secundària al poble per donar resposta a la gran necessitat que hi havia: no existia cap centre educatiu d’aquesta etapa i molt pocs joves tenien la possibilitat de continuar estudis a la zona. S’havien de desplaçar a 40 km del poble amb tot el que això suposava: allotjament, manutenció…etc.

Durant tres anys, es van fer classes al local de la missió però ben aviat s’arriba al centenar d’alumnes i la necessitat es fa més visible; calia un col·legi. A partir de 1970 s’inicien les obres d’un nou edifici a la sortida del poble gràcies a un finançament europeu. El 25 de juny s’inaugura el centre amb la germana de “monseigneur Joseph Faye”, padrí del col·legi i qui li dóna nom avui dia. Desgraciadament, les tensions a la zona es fan més que evidents i el govern senegalès convida el pare Enric Serraïma a deixar el país d’un dia per l’altre. Això implica un canvi de relleu en la direcció del centre, amb l’escolapi “Jacques” Riera, actual rector de la Parròquia del Carme (Barcelona).

L’obertura, l’any 78-79, del centre públic Aline Sitoé Diatta al poble no redueix les inscripcions, sinó al contrari. La forta demanda a la zona és més que evident i el centre acull dos centenars d’alumnes.

El Collège Joseph Faye es converteix en un centre de referència per diferents motius: per la qualitat de l’educació que s’hi realitza, per l’acompanyament a l’alumnat i famílies del centre, però també per la seva missió i característica escolàpia: acollir tot l’alumnat sigui quina sigui la seva condició social i econòmica.

Altres escolapis catalans prenen la direcció del centre: Manel Trenchs primerament i després l’entoma Josep Maria Canet. A finals dels anys 80, l’escola té més de 400 alumnes i la Inspecció de la regió demana poder fer un annex de l’escola en una localitat prop d’Oussouye, a Cadjinolle. Els joves del poble de M’Lomp també podran continuar els estudis en la seva localitat sense haver-se de desplaçar 10 km.

Conflicte a la Casamance…

Malauradament tot canvia a l’inici dels anys 90. L’existència d’una guerrilla a la zona, que reclama la independència per la Baixa Casamance, provoca atacs als pobles, desaparicions i inestabilitat. Això provoca que moltes famílies de la zona emigrin cap a altres zones del país i que el Collège Joseph Faye redueixi l’alumnat a 275 alumnes. Josep Artigas, escolapi català, encara recorda com els militars s’enduen un dels professors del centre que no tornaran a veure mai més. La tensió és molt alta i els dubtes entre les persones sobre a quin bàndol pertanyen també. L’annex a Cadjinolle s’ha de tancar i tot l’alumnat es concentra a Oussouye.

L’internat, garantia de reeixida

Degut a la forta demanda de joves per inscriure’s al col·legi, també existeix la necessitat de poder acollir joves de localitats properes que no poden anar i tornar cada dia a casa. Davant d’aquesta situació, s’acullen 50 nois a l’internat que es crea davant del centre, reduint la resposta a la demanda. A la vegada, les monges escolàpies també acullen en un internat proper noies que també es troben en la mateixa situació. L’acompanyament més enllà de l’horari escolar en aquells internats que encara funcionen afavoreix l’aprenentatge dels joves al llarg dels anys.

Beques Joseph Faye

Les beques sorgeixen per les dificultats econòmiques de les famílies, la majoria pagesos que treballen en el cultiu de l’arròs i en la ramaderia. Des dels inicis, s’intenta que tot jove pugui continuar els estudis al centre i els escolapis ho aconsegueixen gràcies a amics i amigues d’aquí i d’allà. A partir de 1998 i amb el naixement d’Educació Solidària, es crea un programa específic de beques Joseph Faye, on actualment hi col·laboren més de cinquanta persones per tal de garantir la continuïtat dels estudis de joves entre 12 i 16 anys.

50 anys de funcionament i perspectives de futur

El Collège Joseph Faye, amb més d’un lustre de funcionament, és un projecte consolidat que forma part del poble, de la població i de tot l’alumnat que hi ha passat de generació en generació. L’actual centre ofereix a més un espai on la comunitat és ben present: activitats esportives, culturals, educatives…El col·legi vol donar resposta a les necessitats dels joves per tal que puguin cursar els seus estudis a la localitat i no haver de desplaçar-se a altres llocs del país. El seu objectiu és ser un centre més integral on poder oferir formació superior, ja sigui de formació professional o de Batxillerat.

Esperem que pugui ser ben aviat!