Una delegació de la FES va viatjar al Senegal el mes de novembre passat. Per al nou equip de la FES, acompanyat d’una representat d’Escola Pia de Catalunya i d’una representant de les Fundacions de l’entitat, va ser un viatge de descoberta per conèixer personalment els equips i projectes de la nostra contrapart, l’Escola Pia de l’Àfrica de l’Oest. Durant dues setmanes vam viatjar per diverses regions del país visitant els centres educatius i socials en funcionament. I enamorant-nos de cada projecte i de tots els seus colors.

  • Vam estar a Dakar i la seva perifèria, els barris de Thiaroye i Sam-Sam, tan emblemàtics de la nostra presència a la regió. 
  • Vam descobrir el bressol de la presència escolàpia a Senegal, la regió de la Casamance, fent anades i tornades entre Ossouye, M’Lomp i Kabrousse mentre els arrossars bullien d’activitat durant la collita. 
  • Vam acompanyar l’arribada de l’enllumenat públic a la localitat de Mampatim a la regió de Kolda, la regió on la nostra presència és més recent i més allunyada.
  • I vam acabar a Sokone, la terra dels mosquits degut a la seva proximitat amb el delta del Sine-Saloum, visitant els projectes de la regió de Karang i Sokone, tots ells projectes en creixement des de fa uns anys.

Durant el viatge vam comptar amb un acompanyament d’excepció: dos escolapis senegalesos, en Samson Ehemba responsable pedagògic de la contrapart i en Bienvenu Manga, ecònom de les comunitats escolàpies, i d’en Carles Gil, escolapi català i director de la contrapart. Les moltes hores de carretera i tots els àpats compartits ens van permetre omplir els buits que ens quedaven després de les visites i ens van permetre tenir una millor comprensió de la realitat senegalesa que no podíem visitar.

La visita ens va permetre també de compartir moments amb els escolapis catalans actius al Senegal des de fa dècades: en Ferran Sans, en Miquel Betbesé, en Josep Artigas i en Joan Sagalés, veritables pilars dels projectes de l’Escola Pia a l’Àfrica de l’Oest. 

D’aquest primer viatge en tornem amb un jet-lack emocional potent; agredolç per haver vist la reeixida quotidiana dels nostres projectes però també els moltíssims reptes pendents. I sobretot, tornem amb el cor ple de Teranga senegalesa: una paraula única per descriure la cultura local d’acollida, rebuda cordial i d’hospitalitat que els caracteritza.