“La Covid no ha pogut amb nosaltres i hem continuat amb l’agermanament malgrat els nostres companys i companyes de Mexicali han estat tot el curs confinats a casa” ens explica la Josefina Jou, cap de Pastoral de l’Escola Pia de Sarrià. És el tercer curs que aquesta escola i l’Institut José Calasanz treballen juntes.

Tot va començar el passat divendres 20 de novembre, quan l’Àngels Doñate, de Fundació Educació Solidària, va visitar les classes de primer de primària de Sarrià, per explicar com és l’Institut José Calasanz i la ciutat de Mexicali, la realitat que viuen els infants i ensenyar algunes paraules que ells utilitzen com Apapacho. Llavors, va proposar els alumnes catalans i les seves educadores una primera activitat. Com recorda la Josefina, “l’alumnat de primer de primària de les dues escoles ens vam intercanviar unes cartes on ens presentàvem, explicàvem la nostra família i la nostra escola”.

Escriuen cartes per Mexicali

Escriure les cartes va ser un moment especial tant pels infants catalans com mexicans però… què dir de rebre les que ens havien escrit els companys de lluny? Així, a Sarrià, van conèixer què són els nopales o el agua de jamaica, a què juguen a Mèxic i quines mascotes tenen.

Un cop l’alumnat es coneixia, al segon trimestre, “vam compartir llegendes i contes. Alguna de les que ens van enviar feia una mica de por. Podeu veure en els vídeos les llegendes que vam compartir” explica la Josefina.

Enguany, els alumnes de 2on de Primària de les dues escoles, que el curs passat ja van treballar junts, han après sobre els oficis d’aquí…. i d’allà, a través d’un itinerari. Amb les seves mestres, han treballat a classe i han compartit un vídeo amb els companys i companyes de l’altra banda.

Aquest mes de juny i per acabar el curs, tant l’alumnat de primer com el de segon, han dibuixat uns alebrijes que, aquest juliol, arribaran a Mexicali. Per poder fer-ho, la Lorena, mestra de l’IJC, va preparar aquest petit vídeo de presentació

Els alebrijes són uns animals mitològics que guien les persones en el món dels vius i dels morts.

Després d’un any i mig sense visitar la seva escola, aquest agost l’alumnat mexicà tornarà a classe. I quan ho facin, trobaran la guia dels alebrijes que els seus companys i companyes de l’Escola Pia de Sarrià han fet per a ells i elles.