A Mèxic, el proper dia 30 d’abril, els nens i nenes del país estan de festa: celebren el Dia del Niño. Enguany, tot i confinats, els infants de les Escuelitas de tareas, Caliveranos, HOCATI i l’Instituto José Calasanz, també gaudiran d’aquest dia i ho faran amb amics i amigues catalans. Des de fa més d’un mes, entre tots i totes, estan preparant una motxilla ben especial per a aquella setmana: hi posen jocs, cançons, receptes divertides, manualitats… i un munt de desitjos bonics… de manera virtual!

Tot el que portarem a la motxilla ho compartirem a través d’una pàgina de Facebook per tal que els més petits mexicans i les seves famílies puguin gaudir-ne des de casa seva i fer-nos arribar els seus comentaris o el resultat de les activitats proposades.

L’objectiu de la Motxilla Viatgera és compartir una celebració important, de manera alegre i divertida, conèixer activitats de l’altre racó del món, però també entendre per què cal celebrar un Día del Niño, els drets que tenim i com no tots els infants en gaudeixen ni tampoc de les mateixes oportunitats. Aquesta activitat permet també estrènyer el lligam entre les persones d’aquí i d’allà que estimem aquells projectes, creant comunitat.

Des de Catalunya, a través de la Fundació Educació Solidària, hi han participat diferents escoles que col·laboren habitualment amb els projectes que Educación Solidaria en las Californias porta a terme a la Baixa Califòrnia (Tijuana, Ensenada i Mexicali) o voluntariat de la FES vinculats a aquells projectes.

Escola Pia Sitges

La Berta Llopis, responsable de les extraescolars i del MOU-TE, ens proposa una treball manual molt senzilla que es pot fer només amb un foli i… una mica de paciència, a través d’un vídeo. Dos grups d’alumnes de 2n d’ESO i la seva professora Núria Mestres, voluntària d’estiu de la FES, ens proposen com fer el nostre diverbocata. El passat novembre, tots els alumnes de primària i secundària de l’escola van participar en una activitat de recaptació de fons per les Escuelitas de Tareas, preparant els seus diverbocates. Algunes de les guanyadores comparteixen amb els petits mexicans su truco.

També des del Garraf, l’Alberto Rodríguez i la Laia Torres, voluntaris d’estiu de la FES i educadors de l’Escola Pia Vilanova, van mobilitzar-se. La Laia, els cuiners de l’escola, un professor de secundària i dues classes de 2n d’ESO van felicitar els infants i joves mexicans en el seu dia.

Els alumnes de 5è i 6è de Primària, que formen part del projecte Beca Mexicali, també s’hi han volgut sumar. A principis d’abril, la tècnica de la FES, va treballar una hora amb cada grup sobre el Día del Niño, els drets dels infants i les diferències entre un racó i un altre del món… o entre un barri i un altre de la nostra ciutat. En acabar l’activitat, els alumnes de 6è van gravar en vídeo tres cançons que ells mateixos van escollir: “El Perro de San Roque”, “Un elefante se balanceaba…” i “Bob Esponja”. Els alumnes de 5è van enviar-los els seus bons desitjos.

Des de Barcelona, la Rosi Dos Santos, voluntària de la FES i mediatecaria de l’Escola Pia Nostra Senyora, ens ha fet arribar la seva estima i ha aconseguit que també ho faci una classe de 2n d’ESO de la seva escola.

Els voluntaris de llarga durada, Eloi Casamajor, Núria Membrilla i Anna Mur, també professora de l’Escola Pia Balmes, amb els companys mexicans i també voluntariat dels projectes, Celeste Hueso, Francisco Lucero i Leo, van fer arribar el seu desig de felicitat als infants i joves dels projectes en què van treballar.

Alguns dels infants i joves mexicans que formen part dels projectes també han fet arribar propostes de jocs, treballs manuals, cançons i receptes de Pico de gallo per tal que els catalans coneguin una mica més la seva cultura.