El Alto és la segona ciutat més poblada de Bolívia i una de les més joves, ja que va ser creada l’any 1985, a més de 4.000 metres d’alçada. En un entorn d’extrema duresa, al barri Primero de Mayo, la Parroquia Jesús Obrero va iniciar diferents projectes que, des del 2004 amb la creació de FUNDASE (Fundación Sembrando Esperanza), formen part d’aquesta entitat.

Entre ells, destaca el Centre de Suport Kurmi (arc de sant martí en aymara), que dóna suport a 100 infants entre dos i 16 anys, que provenen de famílies molt desestructurades i vulnerables. Aquest centre, ofereix alimentació, reforç escolar i activitats als més petits. Així mateix, als joves a partir de 13 anys, se’ls ensenya a conrear petits horts coberts i l’ofici de forners. Allò que cultiven serveix per abastir els menjadors de Kurmi, on es serveixen esmorzars, dinars i berenars, als infants, i els excedents, per la compra de les famílies. També tenen cura de conills i gallines.

Aquest projecte, que va fer 25 anys l’any 2020, té una finalitat preventiva de l’absentisme escolar o de la vida de carrer. Tots els professionals que atenen els infants, al voltant d’11, són de la mateixa ciutat de El Alto, i el govern fa front al seu salari. Des de FUNDASE, amb el suport de la Fundació Educació Solidària, es fa front al sosteniment del centre, la neteja, la llum, l’aigua, el menjar… i altres costos.

Des de Catalunya, l’ONG Amics de Fundase acompanya aquest projecte i la resta de projectes de l’entitat boliviana.