El març de 2020, les escoles de moltíssims països van tancar les portes. Els alumnes es quedaven a casa i, aquells que podien, continuaven aprenent en línia. Això va durar uns mesos o, com en el cas de Mèxic, més d’un any! El passat 6 de desembre, per fi!, els infants i joves de l’Instituto José Calasanz (Mexicali), van poder tornar a les aules.

I quan ho van fer, es van trobar una sorpresa! Centenars d’alebrijes els esperaven per guiar-los en la tornada. L’alebrije és una figura mítica -animals impossibles de colors brillants- de l’artesania mexicana que va néixer del somni de l’artista Pedro Linares. Un ase amb ales, un lleó amb cap de gos o un gall amb banyes de brau… són guies espirituals de la humanitat, a qui acompanyen entre el regne dels vius i els morts. La tradició diu que un no escull el seu, sinó que és l’alebrije qui escull la seva persona.

Els alebrijes que ocupaven l’escola també naixien d’un somni, el dels alumnes de l’Escola Pia de Sarrià que, en saber que els seus companys de Mexicali portaven tants mesos a casa, els van voler acompanyar en la seva tornada. En el marc del Dia de la Família de l’escola, la passada primavera, es va llençar la proposta i els infants van respondre aportant els seus dibuixos que van viatjar el passat estiu fins a la Baixa Califòrnia.

Des de fa quatre anys, entre l’Escola Pia de Sarrià i l’Instituto José Calasanz, s’han creat llaços d’estima i compromís per caminar plegats en la transformació del món, fent activitats conjuntes, compartint coneixements i realitats. 

Per agrair aquest gest, mares mexicanes van dibuixar i brodar amb robes del seu país un “alebrije”, que ha arribat ple de bons desitjos i s’ha quedat a viure a l’entrada de l’Escola Pia de Sarrià. I així, d’aquesta manera, continuem aquest camí des de les dues escoles i la FES… ara ben acompanyats.