Les maletes viatgeres són uns recursos educatius molt especials. Es tracta de crear una maleta amb diferents materials de la biblioteca de l’escola adequats a l’edat determinada on volem presentar l’activitat. Els alumnes s’emporten durant uns dies aquella maleta per gaudir-ne i compartir-la amb la seva família.

Tanmateix, en aquella maleta s’hi poden afegir altres recursos com un pen drive amb cançons relacionades amb el tema, un dossier que fa de guia, una llibreta perquè cada família expliqui l’experiència viscuda, jocs relacionats amb el tema, etc. L’objectiu principal és compartir una activitat importantíssima com és la lectura amb la intenció de llegir, parlar, riure i somiar conjuntament.

D’aquesta manera va sorgir la idea de presentar una maleta viatgera del Senegal.

Això si, d’una forma diferent i especial amb la intenció d’apropar els alumnes d’infantil i primària de l’Escola Pia de Terrassa a la vida d’una nena del Senegal. Per fer-ho, vam escriure un conte on s’explicava un dia amb l’Awa, una nena de cinc anys que viu a Sokone (Senegal). A partir d’aquella història vam crear tots els materials que formarien part de la maleta de l’Awa.

Aquests materials van ser: diferents bossetes amb bissap i llavors de baobab, un memori d’imatges reals de Sokone (de l’escola, el pati, una casa, l’autobús…) escrivint el nom de cada espai i creant el joc, un recull de contes típics del Senegal, teles del país indicat, un peluix, l’awale un joc típic del Senegal i per últim, diferents imatges de menjar i els infants havien de recrear un plat típic que és diu Djebudjen.

Una vegada acabada la maleta, la vam enviar als alumnes de l’Escola Pia de Terrassa on van poder tenir-la per poder experimentar totes les activitats que havíem enviat amb la maleta. L’objectiu era apropar d’una manera realista els infants a l’Awe i que existís un feedback. I… què millor que crear una maleta perquè l’Awe també pugues conèixer un dia d’un nen/a de l’Escola Pia de Terrassa?

Ara la maleta viatja a altres escoles, com l’Escola Pia Luz Casanova, on l’adaptaran al centre d’interès que estan treballant.

Anna Pla, voluntària de la FES i mestra de l’Escola Pia Luz Casanova