El proper divendres 1 d’abril, l’Escola Pia Igualada celebra la Diada Solidària, en col·laboració amb la Fundació Educació Solidària. Enguany, tot l’alumnat, des de P2 i fins a PFI i Batxillerat, s’aproparan a la realitat de l’Àfrica de l’Oest a través d’activitats, testimonis i exposicions.

Al matí, la música africana i els seus instruments entraran a les aules de la Llar. A més, els més petits gaudiran de contes africans que els explicaran antigues mestres de l’escola i membres de la seu de la FES a Igualada. L’alumnat d’Infantil coneixerà com és la vida d’una noia senegalesa, l’Awa, a través d’una maleta viatgera, un recurs educatiu ben especial.

L’Awa viu al Senegal i en un video explica com és un dels seus dies. La maleta que ens deixa veure conté jocs, roba, llibretes de l’escola, un memory amb imatges reals de la seva ciutat i de menjar típic…

Els companys i companyes del Cicle Inicial de Primària aprendran aliments africans, com es preparen i mengen, costums al voltant del menjar… gràcies al testimoni de persones vingudes d’aquell continent. En Mustapha, un company que estudia PFI a l’escola i és de Gàmbia, visitarà els alumnes de 4t, 5è i 6è per compartir amb ells i elles com és el seu país, la seva experiència migratòria, el seu present a l’escola i Igualada i els seus somnis.

Els nois i noies de Secundària sortiran de l’escola i es distribuiran per diferents espais de la ciutat on, de primera mà i gràcies a diferents testimonis, s’aproparan a aquell continent tan proper i alhora tan llunyà. Els de 1r d’ESO reflexionaran sobre el dret a l’educació dels infants i joves d’altres continents i coneixeran els projectes educatius de l’Escola Pia a l’Àfrica de l’Oest amb el testimoni d’en Mathieu Batcho, un escolapi de Costa d’Ivori, i l’Aniol Noguera, escolapi català que ha residit al Senegal. Els de 2n d’ESO compartiran una estona amb emprenedors i emprenedores senegalesos que resideixen a Catalunya i que pertanyen al projecte Yakkar, de la Fundació Servei Solidari, un projecte que treballa pel retorn d’aquelles persones migrades que així ho desitgin. Els acompanyarà una de les seves professores.

L’Ernest Botargues, gerent de la Fundació Educació Solidària, i representants de la seu de la FES a Igualada, compartiran amb l’alumnat de 3er de l’ESO què significa ser voluntari o voluntària, el seu valor i la proposta que la fundació, vinculada a l’Escola Pia, ofereix des de fa dècades al Senegal i a la Costa d’Ivori, entre altres països. A 4t d’ESO, els nois i noies s’aproparan a la migració, trencant estereotips i prejudicis, a través del testimoni d’alguns joves que han arribat al nostre país tot sols i la tècnica d’Educació per la Justícia Global de la FES, Àngels Doñate.

Abdoulaye Fall, fundador de l’ONG Main Gate i que treballa en temes de CAF, també aportarà el seu granet de sorra als alumnes de primer de Batxillerat, explicant la seva història de vida i tot allò que les persones migrades com ell aporten i desitgen aportar a la nostra societat.

Des del Senegal, l’escolapi Oscar Rodriguez, professor de secundària dels escolapis a Thiaroye, es conectarà per explicar als alumnes de 2n de Batxillerat com és una escola del Senegal i el seu sistema educatiu, així mateix, parlarà del futur acadèmic i laboral dels seus alumnes. Alguns dels seus alumnes que aprenen castellà llençaran reptes als companys i companyes catalans a través de petits videos que permetran un intercanvi entre joves d’un i l’altre país.

Durant tot el dia, un parell d’exposicions ocuparan espais de l’Escola Pia d’Igualada: una de fotografies dels projectes escolapis a l’Àfrica de l’Oest, i l’altra, de 12 roll ups, presenta a més la realitat d’un jove senegalès.

Amb tot el que aprendran, a nivell de coneixements però també personal, l’alumnat de cada curs contribuirà a construir un mural que quedarà als passadissos de l’escola per tal de compartir-lo amb la resta de companys i les seves famílies.

Més enllà de treballar la interculturalitat crítica entre el seu alumnat, educar-los en la justícia global i la solidaritat, aquesta diada busca donar suport als projectes escolapis a l’Àfrica de l’Oest. Enguany, la proposta és equipar l’Escola Pia de Daloa: per això, se celebrarà un bingo, hi haurà paradeta de venda d’artesanies i guardioles fetes pels alumnes de primària distribuïdes per les classes.