Costa encara saber quan s’acabaran les mascaretes, els gels hidroalcohòlics o el distanciament social…o la por que tot això quedi per sempre…Malauradament, estan apareixent altres crisis més enllà de la malaltia, crisis econòmiques i socials arreu del món, i reflexions sobre el món en què vivim.

És el que realment volem? Quin és el nostre paper? Com serà la societat dintre d’una dècada?

El cert és que aquest època ja haurà entrat als llibres de la història com el gran esdeveniment del mil·lenni que ho ha aturat tot, com per exemple el tancament de les escoles i el confinament en molts països. Quin impacte pot esdevenir-se de tot això? Alumnat de gairebé tot el món s’ha vist obligat a quedar-se a casa.

La desigualtat social ha provocat que alguns d’ells no tinguin accés a un ensenyament de qualitat atès que “l’escola a casa” s’ha vehiculat molt a partir d’eines digitals i en moltes llars l’accés a l’ordinador, mòbil o internet és gairebé inexistent. Malgrat els esforços de molts estats en utilitzar altres suports com la televisió o les ràdios comunitàries o fins i tot el lliurament d’exercicis; el cert és que l’alumnat ha perdut l’acompanyament dels docents. Aquest acompanyament a través del seguiment presencial del dia a dia és ara per ara una utopia en els països on el curs escolar 20-21 ha començat amb els centres tancats o amb els més de 6 mesos a l’espera de començar un nou curs “normal”.

Els reptes educatius i socials per arribar a l’Agenda 2030 es fan cada cop més difícils. Garantir una educació de qualitat a distància i amb recursos limitats és ara per ara un objectiu per al qual cal inversió, rapidesa i creativitat. És innegable que els estats tenen un rol important per no estroncar l’educació dels més joves, però també les famílies i els centres educatius; la societat. Aquesta societat té el rol més important de valorar l’educació dels seus fills i filles, de no deixar ningú enrere i sobretot d’acompanyar.

No és qüestió només de millorar l’economia a qualsevol preu, sinó de vetllar per les qüestions socials i una de les més importants és l’educació. Una educació que és el pilar de molts països i que pot ser l’única manera d’avançar per un món més sostenible i on puguem cabre-hi tots.