El dia 11 d’octubre va ser declarat el Dia Internacional de la Nena per les Nacions Unides. Un dia per reconèixer els drets de les mateixes i els desafiaments als que s’enfronten en tot el món, així com promoure el seu apoderament i l’acompliment dels drets humans.
Des de la Fundació Educació Solidària, Benallar i Servei Solidari, fundacions d’Acció Social Escola Pia, treballem dia a dia per aquestes fites, conscients que l’educació és la clau per assolir-les. Fent-nos ressò d’aquest moviment internacional, tot i que creiem que cada dia és el dia de les nenes -i els nens-, hem demanat a algunes de les dones dels nostres projectes un consell o desig per a les més petites. Fa anys, cadascuna d’elles va ser nena i, avui, després de lluites, petites victòries i alguns fracassos, llencen un missatge per encoratjar les que venen darrera en aquest camí de viure.

 

 

 

 

 

 

 

La Véronique Marie Rose Mendy és jurista i educadora d’un projecte de la FES a Thiaroye (barriada de Dakar-AES)

 

 

 

 

 

 

 

La Clàudia Martínez és psicòloga i coordina els grups CreacionES d’empoderament de dones a Mexicali (Baixa Califòrnia- Educación Solidaria en Las Californias)

La Carmela Alonso i la Maria Rosa són usuàries del projecte TIC de Servei Solidari

 

 

La Carmen Zapata és voluntària als pisos d’acollida de la Fundació Benallar

 

 

 

 

 

 

 

 

La Messaouda és d’Argèlia i forma part d’un dels programes de refugiats de la Fundació Benallar

Per què cal un dia de la nena?

“Només garantint els drets de les dones i les nenes arribarem a la justícia i la inclusió, a economies que funcionin per a tots i a mantenir un entorn compartit ara i per les properes generacions” afirmen des de Nacions Unides.

Tot i la millora viscuda en aquest camí, actualment, en el món, s’estima que hi viuen dos mil milions d’infants i, aproximadament la meitat, són nenes. Més de 30.000.000 d’elles no estan escolaritzades en edat primària i 34.000.000 no segueixen la secundària (segons dades de la UNESCO). Més de 200 milions de nenes i dones han patit mutilació genital i 1 de cada 5 s’ha casat abans dels 18 anys. La mortalitat materna és la segona causa d’entre joves de 15 i 19 anys.