Nous temps, mateixa missió

Fa 25 anys, el món era un lloc diferent però alhora molt semblant a aquest en què vivim. Un món ple d’oportunitats i d’esperances que, malauradament, no sempre estan ben repartides. El present i el futur d’una gran part de la humanitat penjava i penja encara avui, d’un fil, fil que es trenca amb molta facilitat per culpa de la violència econòmica, política, psicològica, de gènere, social… i tantes altres.

Conscient de tot això, l’Escola Pia de Catalunya va crear la Fundació Educació Solidària l’any 1998, per fomentar i garantir l’educació i la qualitat de vida de tothom, en especial dels infants i joves de les zones econòmicament i socialment menys estables. I ho feia fidel a la seva missió, fonamentada en la mirada de Josep Calassanç, qui l’any 1597 es posava al costat dels nois de carrer del Trastevere, a Roma.

Aquesta incertesa, aquesta desigualtat, aquesta injustícia sota la qual viuen milions de persones comença ben d’hora, de vegades, en el moment de néixer. Els infants i joves de tants racons saben, des de ben petits, què significa lluitar per viure i fer-ho amb la dignitat que tot ésser humà té. L’educació és una de les claus que marca diferència en aquelles vides.

Anar a l’escola, aprendre a llegir i escriure, a conviure i compartir; adquirir consciència dels nostres drets i deures, saber comptar, conèixer la teva història i geografia, descobrir la natura… permet a petits i grans viure un present millor i somiar el seu propi futur. L’educació és una de les eines que enfortirà els més petits com enfortirà les famílies, les comunitats i els països.

Sense fronteres

Hereus d’aquesta missió, escolapis catalans van anar a viure i treballar a punts del mapa com Sokone o Sam Sam, Tijuana i Mexicali, Guanabacoa o El Alto, ben lluny de casa seva. La FES, com li han dit amb afecte tantes generacions de professors i alumnes catalans, ha col·laborat amb aquells projectes solidaris i de cooperació. La fundació Educació Solidària era una de les respostes de l’Escola Pia davant d’aquelles realitats vulnerables més enllà de les seves fronteres, una mà estesa plena d’esperança.

Durant un quart de segle, en estret agermanament amb entitats i companys escolapis d’aquells països, moguts per la mateixa missió i compartint valors, la FES ha donat suport al Senegal, a la Costa d’Ivori, a Mèxic, a Bolívia, a Guatemala, a Cuba, a Burkina Faso… en projectes lligats a l’àmbit de l’educació formal i no formal. Gràcies a aquest treball conjunt, infants, joves i dones han gaudit d’activitats de lleure a l’estiu, d’escoles i internats, de formació ocupacional, d’espais de convivència i joc segurs, d’educació en valors…

No sobra cap cor ni cap braç per a la transformació del món: per això, a part dels projectes engegats, s’ha promogut el voluntariat que permet l’intercanvi i el coneixement així com accions de sensibilització i educació per la justícia, per tot el territori català a través de les subseus de l’entitat i de les escoles. El voluntariat és i ha estat peça clau d’aquests anys en la nostra entitat, gràcies a la seva empenta i suport a casa nostra però també sobre el terreny, amb estades de curta i llarga durada en els projectes.

Més enllà de les xifres (tantes escoles construïdes, tants alumnes matriculats, tantes beques aconseguides, tantes xerrades fetes o voluntaris que han viatjat) aquests 25 anys van plens de noms, de somnis, d’iniciatives, de petites victòries. No les coneixem totes però és bo de posar-ho negre sobre blanc per agrair-ho, agrair-nos-ho. Cada gest, minut o paraula han sumat per aconseguir enfortir una esperança que mai no caduca ni canvia.

Per què ho fem ara?

Sempre és un bon moment per reconèixer allò que hem aconseguit, però també perquè canviem de nom. Seguim, i volem seguir dia a dia, lluitant per una vida més justa per a milers d’infants i joves en situació vulnerable, no importa en quin país visquin, i per un món més acollidor per a tothom. Ho continuem fent apostant per l’educació com la clau que obre futurs, i marcats pel carisma de Calassanç al Trastevere.

Però, a partir d’ara, ho farem a través de Camins Fundació Social Escola Pia. Aquesta entitat recull el relleu de la FES: impulsada pels mateixos valors i perseguint la mateixa missió, continua la tasca feta durant 25 anys. Però no només: ens trobem amb dues entitats germanes, Servei Solidari i Benallar. Camins neix de la fusió de les tres per continuar treballant pels infants i joves vulnerables sense importar on es trobin.

Ens dóna sentit la nostra esperança i ens donen coherència, el carisma i els valors que alimenten la nostra feina dia a dia. Treballem en un mateix camí, sota diferents logos o paraigües, però junts, amb pas ferm i il·lusionat, conscients de la nostra herència i animats per les noves oportunitats que ens arribaran.

I comptem amb vosaltres per fer-ho, amics i amigues perquè sou part imprescindible del que hem fet fins ara, però també del somni d’allò que volem fer.

Gràcies per la confiança, gràcies per continuar treballant plegats en la construcció d’aquest món que volem més just i acollidor.