Pot semblar que de Mataró al Senegal la distància és immensa… però no ho és si ho mires carregat d’il·lusió, estima i solidaritat, com se l’han mirat monitors i monitores de l’Esplai Erol de l’Escola Pia Santa Anna des de fa 25 anys. Van crear les Jornades de Futbol Solidari i, des de llavors, centenars d’infants i joves han gaudit d’una activitat esportiva i solidària a casa nostra, amb la mirada posada en projectes educatius i de lleure al Senegal, als quals dóna suport la FES.

Parlem amb la Carlota Ferreres, la Núria Martínez i l’Anna Martínez, membres de l’equip de coordinació del Futbol Solidari, per compartir aquesta història de somnis i estima.

Esteu d’aniversari… així que mirem enrere! Com, quan i per què neix Futbol Solidari?

Fa 25 anys el que avui coneixem com el Grup d’Esplai l’Erol, l’esplai de l’Escola Pia Santa-Anna de Mataró, eren els Grups d’Amistat Santa Anna. I va ser el grup de monitors i monitores del moment que, moguts per dur a terme una activitat esportiva i solidària, van organitzar les primeres Jornades de Futbol Solidari! De ben segur que es va pensar com una acció molt concreta, però de mica en mica va anar agafant envergadura i… 25 anys després, aquí seguim!

En què consisteix la vostra tasca? Quines fites heu aconseguit en aquests anys?

L’activitat principal que promovem és un cap de setmana ple de partits de futbol i d’activitats complementàries (bar solidari, espectacles culturals, esdeveniments culinaris o d’entreteniment…) per recaptar fons econòmics que cada any es destinen a un projecte solidari diferent. Segons el context hem anat variant les fites aconseguides, aconseguint des de 2.000 €, 7.000 € o més de 12.000 € en un sol cap de setmana!

A quins projectes heu donat suport?

Si ens remuntem a l’inici, sabem que les primeres jornades van ser d’una sola tarda i els diners recollits es van destinar a projectes de Càritas Mataró. Després es van anar alternant projectes a Nicaragua, Chiapas, al Marroc… Però des de fa anys, el Senegal ha estat el destí principal dels projectes a què hem donat suport. Coincidint també amb la creació de l’Associació d’Amics de l’Escola Pia al Senegal, es van unir esforços, treballant conjuntament en el projecte. De manera que l’Associació aporta la proposta de projecte i des del Futbol Solidari ens encarreguem de la difusió, sensibilització en els infants i joves i organització de les jornades. Entre ells destaquem el suport als centres educatius de Toubakouta, Dakar, Sam Sam, Oussouye, Sokone, M’lomp… Aquí podeu fer-hi una ullada!

Futbol Solidari és un projecte amb cor. Un projecte que el fan bategar molts cors! Qui el forma? Quants voluntaris hi estan implicats? Quin és el seu paper?

L’equip organitzador està format per persones voluntàries vinculades al Grup d’Esplai l’Erol. La majoria són monitors i monitores en actiu però, cada vegada més, també som persones “ex-monitores” que ens hi seguim implicant i la combinació ens permet arribar i atendre millor totes les tasques que implica el projecte. Actualment, entre uns i altres sumem ben bé una quarantena de voluntaris per organitzar unes soles jornades. Però després de 25 anys… ja podeu imaginar que són moltíssims cors que s’hi han anat implicant!

El paper d’aquestes persones és planificar totes les activitats, tenir el material a punt, establir els contactes necessaris, fer-ne la difusió, quadrar aspectes logístics… i, sobretot, ser-hi present durant el cap de setmana de desembre perquè tot el que s’ha planificat pugui sortir a la llum! Finalment, també tanquem el procés fent avaluació de l’activitat, on sempre surten idees i propostes de millora que ens motiven a pensar en les jornades següents.

Com us organitzeu?

Com tot, l’organització del Futbol Solidari s’ha anat modificant segons el context i l’equip de voluntaris del moment. Des dels últims anys tenim un “Grup de Treball” que seria l’equip de coordinació del projecte, format per alguns monitors i ex-monitors de l’Erol. A més, quan engeguem la preparació de les jornades llistem totes les tasques a desenvolupar i ens distribuïm per comissions.

D’aquesta manera, durant la preparació cada grup s’encarrega de crear una petita part de les jornades i no és fins al cap de setmana en qüestió que encaixem totes les peces! Tot i que sempre cal estar alerta per si hi ha algun imprevist, si la preparació ha estat ben feta, aquell dissabte i diumenge són per gaudir i, mentre treballem per posar-ho tot en marxa, també tenim espais de satisfacció on reconèixer tot l’esforç dedicat.

Què creieu que us ha aportat a vosaltres formar part d’aquesta iniciativa?

Uf… moltes coses! Des de prendre consciència de les diferents realitats que hi ha al món, a nivell de sensibilització i prenent part en projectes de cooperació, a l’adquisició de competències personals que hem pogut aplicar en altres àmbits de la nostra vida. En són exemples la capacitat d’organització (tot això es prepara paral·lelament als dissabtes d’activitat normal d’esplai, a la universitat, a la feina…), el treball en equip, el lideratge quan hem hagut de coordinar comissions, la comunicació quan hem respost entrevistes de ràdio o televisió dels mitjans locals… Però, sobretot, destaquem el sentiment de formar part d’una activitat que és estimada per molta gent i que només és possible si cadascú hi posa una mica de la seva part!

Quin és el futur que imagineu per al FS?

Des dels ulls de les persones que estimem el projecte i hi dediquem moltes hores creiem que és un projecte amb molt de futur! A més, la relació amb l’Escola Pia de l’Àfrica de l’Oest cada vegada és més fluïda, així que de necessitats i projectes segur que se’n poden desenvolupar molts. Però realment hi ha dos factors que cal tenir presents i que s’han de cuidar i acompanyar perquè així sigui: per una banda, la motivació i implicació de l’equip de persones voluntàries, pilar clau per dur-ho a terme; per l’altra, la relació amb l’escola, perquè aquesta reconegui les jornades i les integri com una activitat que formi part del seu projecte educatiu i social.

Per què creieu que des de Mataró us heu d’implicar en el futur de nens i joves del Senegal?

És cert que amb les Jornades de Futbol Solidari ens impliquem directament en el futur dels nens, nenes i joves del Senegal perquè oferim oportunitats educatives (sobretot possibilitant projectes en l’àmbit econòmic). I sovint ens pregunten: i amb els infants d’aquí, què? Doncs… tota la raó. El projecte és valorat des de les dues perspectives! Per això, durant la preparació proposem a l’escola activitats de sensibilització perquè es duguin a terme a les classes. Sovint aquestes, per diferents casuístiques, no s’acaben realitzant del tot, però per a nosaltres són essencials perquè suposen una implicació directa en el futur dels nens, nenes i adolescents de Mataró.

A través de projectes com aquests tenim l’oportunitat d’educar en valors com la diversitat, la solidaritat, el respecte o la justícia social.