Aquest ha estat, sens dubte, un estiu diferent en gairebé tot… però no en les ganes dels infants i joves de gaudir-ne! Ni en la il·lusió del voluntariat de la Fundació Educació Solidària en acompanyar-los-hi.

A Les Califòrnies –Tijuana, Ensenada, Mexicali i Los Ángeles- la nostra contrapart, Educación Solidaria en las Californias, va adaptar els Caliveranos, la seva proposta d’estiu que enguany complia 25 anys, a la Covid i al confinament en què viuen aquests mesos. Des d’aquí, cinc dels voluntaris que haurien d’haver viatjat aquest estiu van sumar-s’hi a viure i fer viure aquest estiu diferent.

Això sí, aquest juliol ningú va agafar cap avió i totes les activitats es van fer via zoom o WhatsApp, a través de vídeos i post a les xarxes socials… però déu n’hi do de com els petits i petites van divertir-se i aprendre.

Formació online
Formació online

Tot va començar amb el projecte Bailando con las emociones (del 3 de juny al 8 de juliol), en què un equip dels voluntaris catalans amb educadors mexicans, van crear contes i activitats per treballar les emocions, les tradicions catalanes i l’art. Un grup d’il·lustradors i il·lustradores voluntaris van posar-hi la nota de color. Tíos dels Caliveranos van fer una versió audiollibre per als infants que hi van participar. A més dels nens i nenes de l’Instituto José de Calasanz, les escuelitas de tareas, els Caliveranos i HOCATI –vinculats a l’Escola Pia– s’hi van sumar d’altres institucions com CAOBA –llar d’acollida de Mexicali-. El dia 23 de juliol, dues de les voluntàries van organitzar un taller Bailando con las emociones per la colla infantil de la Colla de Castellers de Vilanova i la Geltrú, amb l’objectiu de recaptar fons i donar a conèixer els projectes de les Califòrnies als quals dóna suport la FES. Les fitxes dels projectes es van publicar en format llibre per fer-ne difusió a Catalunya.

Els dies 7, 8 i 9 de juliol, es va realitzar com cada any la formació dels prop de 200 monitors i monitores dels Caliveranos. Enguany, es va fer de manera intensiva i en format virtual, cosa el que va permetre reunir els joves voluntaris de les quatre ciutats de les Califòrnies i els catalans. Aquests van col·laborar-hi realitzant vídeos amb reptes diaris, van enviar missatges d’ànim als joves mexicans i van intervenir en alguna de les sessions, pensades per fomentar “les habilitats per la vida” enfocant-se en tres aspectes: la creativitat com a habilitat, introspecció i unió, i identitat.

caliverano

Del 13 al 31 de juliol, es van celebrar els Caliveranos, en què van participar joves voluntaris de Mexicali, Tijuana, Ensenada i Los Ángeles però també de ciutats mexicanes d’altres estats com Puebla, Tlaxcala, Oaxaca… El centre d’interès compartit va ser “Las aventuras del Doctor Flint y los monstruos de colores”. Es va crear una pàgina específica de Facebook on es presentaven diàriament les activitats, a través de vídeos i reptes. Els tíos i tías, cada tres dies van organitzar ‘caravanas` en cotxe per fer rua ‘pasacalles’ per les comunitats, portar l’alegria i fer jugar els infants… des de la distància. Els dies sense caravana es mantenia comunicació via telefònica. Enguany, 270 nens i nenes han gaudit d’aquestes activitats.

Cachiverano
Bufaverano

Vols saber més sobre els Caliveranos d’aquest estiu singular? Aquí tens la Gaceta Solidaria d’Educación Solidaria en las Californias del passat mes de juliol

Gràcies a la Lídia –Escola Pia Sitges-, Laia i Alberto R–Escola Pia Vilanova-, Clara –Escola Pia Sabadell– i Rosi –Escola Pia Nostra Senyora– per fer possible aquest estiu diferent des de la distància.